Премахване на кожни образувания

Допълнителна информация:

Всички хора имаме дефекти по кожата. Те се появят с времето или сме родени с тях. Много често те се смятат за нещо нормално и за неделима част от нашето тяло. Обикновено на кожните образувания не се обръща внимание,докато не станат проблем или докато започнат да пречат в ежедневието. А дори и в такива случаи се оправдаваме с думите „страх ме е да ги махна“ , „казаха ми да не ги пипам“.

Много често сами се убеждаваме,че няма начин такъв кожен проблем да бъде решен. Не търсим помощ и не вярваме, когато ни покажат решението. Истината е,че кожните образувания могат да бъдат премахнати или излекувани. Когато въпросното образувание се разпространи или нарани, започваме да му обръщаме внимание. В такъв момент е много важно да се доверим на опитен дерматолог, който може да ни помогне, като ни каже какво е образуванието и да определи начина на неговото премахване.

 

Какви кожни образувания съществуват?

Папиломите (меки фиброми) представляват множествени или единични,дребни или едри, меки израстъци на кожата. Обикновено са с цвета на кожата. Най-често такива образувания се локализират в областта на шията, под гърдите, или в слабините.

Меланоцитни невуси ( бенки ) са надигнати над кожата или плоски, полусферични образувания, които се появят по цялото тяло. Голяма част от бенките са кафеникави,но могат да са и с цвят на кожата.

Брадавиците са образувания, които създават дискомфорт и са изключително неприятни на допир. За разлика от фибромите и невусите те са заразни. Причната е че те са част от така наречените човешки папиломни вируси. Те биват в зависимост от локализацията си:

  • Обикновени брадавици, най-често се локализират по пръстите и дланите.
  • Плоски брадавици – намират се по лицето и шията, най-често при младежи и деца
  • Плантарните брадавици (кокошият трън ) – почти винаги по ходилата.  Те са неприятни и болезнени при допир и създават сериозни проблеми когато стъпваме с крака ,на който се намират.
  • Островърхите кондиломи – особен вид вирусни брадавици. Те най-често се предават по полов път, за това най-често се локализират по половите органи, устната кухина и областта на ануса. Те изглеждат като малки,зачервени или белезникави образувания. Изключително бързо нарастват като брой и големина, създават изменения с неравна и дребно зърнеста повръхност.

Много често си задавваме въпроси:  „Дали този вид образувания са опасни?“ и „Дали има начин да се премахнат?“  Повечето от тях са доброкачествени и отстраняването им е възможно. Все пак премахването им се налага от естетична и хигиенна гледна точка. 

Човек може да се зарази с брадавици при докосване с друг, носител на вируса. Повредената кожа създава предпоставка за инфектиране с вируса. Спаднал имунитет е катализатор за тяхното появяване. Поради вирусния характер на брадавиците е изключително важно, те бързо да бъдат отстранени. Оставени , рискуваме по-сериозно разпространение.

 

Какви са методите за отстраняване на образуванията?

Вариантите за отстраняван не образувания са доста. Някои от тях са чрез течен азот или електрокоагулация, също така хирургично,чрез рязане. Тези методи обаче са не съвършени и са свързания с много болка, не удобство, нарушаване на целостта на кожата и създаването на белези. За повечето хора това са не допустими странични ефекти. Разбира се едно от най-важните неща е да щадим кожата си да не я подлагаме на излишни мъчния. За това с напредването н технологиите, най-съвременния метод за премахване на нежелани кожни образувания е газовия CO2 лазер.

 

Какви са предимствата на CO2 лазера при премахване на образувания ?

  • Безболезнено и лесно отстраняване на образуванието
  • Минимален възстановителен период с най-малко причинени неудобства.
  • Няма нужда от превръзки след процедура.
  • Възможно е ползването на козметични средства
  • Пигментацията на кожата не се нарушава.
  • При желание на клиента се поставя местна упойка преди процедурата.

 

Какви образувания отстранява CO2 лазера?

Лазерното премахване на кожни образувания е най-добрия вариант за отстраняване на папиломи,брадавици, кондиломи, креатоми, ксантелазми и повечето видове невуси. Това е най-съвременния инструмент за момента, който осигурява най-грижливо и безпроблемно премахване на нежеланите кожни образувания.

 

Кога е най-подходящото време за извършване на такава процедура?

Есента и зимата са най-подходящото време за извършване на тези манипулации. Особено ако тези образувания са разположени в откритите части от тялото. За вирусните образувания това не е от значение тъй като трябва да бъдат отстранени максимално бързо.

 

Как да разбера дали мога да премахна нежелано кожно образувание?

При преглед от наш дерматолог, вие ще получите ясна и точна преценка от професионалист  за вашия индивидуален случай. Как и кога да се отстранят ще разберете по време на консултацията с наш лекар. Ако лекарят прецени може да изпрати материал за хистологично изследване.